MUGGA ® - OFICJALNY SKLEP

Skuteczne i sprawdzone środki na komary tropikalne.
Rekomendowane przez WHO dla wyjeżdżających w regiony malaryczne.

1 » 2 » 3 » Choroba brudnych rąk 4
Choroba brudnych rąk


O tym, że trzeba myć ręce przed każdym posiłkiem, po powrocie do domu oraz po wyjściu z toalety, można przeczytać w niemal każdym poradniku, nie tylko tym dotyczącym zdrowia. Jednak zwykle zdarza się ludziom na co dzień zapominać o odpowiedniej higienie rąk. Bardzo często jest to spowodowane tym, że brudu zwyczajnie nie widać. Mimo iż ręce są zanieczyszczone, nie da się tego zobaczyć na „pierwszy rzut oka”. Na dłoniach znajdują się setki milionów bakterii, które każdy może przenieść poprzez zwykłe podanie ręki drugiej osobie. Szacuje się nawet, że jest ich znacznie więcej niż w zwykłej toalecie! Jakie są zatem choroby brudnych rąk i dlaczego tak ważna jest higiena i częste mycie dłoni, zwłaszcza podczas pobytów w krajach tropikalnych?

 


Choroby brudnych rąk w krajach tropikalnych



Państwa, w których cały rok dominuje ciepła, upalna pogoda, są najczęstszą atrakcją turystyczną. Przyciągają one zwykle zwiedzających niecodzienną kulturą, jedzeniem oraz licznymi atrakcjami. Szczególną ostrożność należy zachować w kontaktach z innymi osobami, zwykle lokalnymi mieszkańcami oraz w momencie spożywania różnorodnych posiłków. Mimo że kraje tropikalne kuszą turystów dobrym jedzeniem, należy uważać na to, gdzie się je oraz co. Jadąc za ocean, warto najpierw zaznajomić się ze zwyczajami i dobrze sprawdzić gdzie można się stołować podczas pobytu. Dobrze jest zaznajomić się także z treścią różnorodnych poradników, które uwzględniają zwyczaje danego miejsca, np. fakt, że w niektórych egzotycznych krajach nie należy używać wody bezpośrednio z kranu, gdyż jest ona niezdatna do spożycia, głównie oczywiście dla przyjezdnych, gdyż zwykle mają oni inną florę bakteryjną w organizmie. Wypicie takiej wody bardzo często kończy się biegunką lub wystąpieniem groźnej i przewlekłej choroby. Liczne zarazki, które mogą czyhać na turystów za granicą w tropikach, zwykle są przenoszone poprzez brudne ręce.

Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że turyści najczęściej lubią zwiedzać kraje, usytuowane na kontynencie Azjatyckim, czy Półwyspie Arabskim, które nastawione są głównie na turystykę. Nie wszystkie są w pełni zurbanizowane i bardzo często w jakimś stopniu zanieczyszczone. Po wielokroć, w momencie dotykania poszczególnych przedmiotów, jedzenia, witając się z ludźmi, przenosi się zarazki i bakterie, szczególnie gdy przebywa się w środowisku nie do końca czystym.

Kraje tropikalne bywają zatem nie tylko synonimem przepięknej pogody, lecz także przenoszenia choroby tzw. brudnych rąk. Należy zatem zwrócić uwagę na to, co się spożywa i w jakim miejscu płucze się różnorodne potrawy, aby uniknąć duru brzusznego, czy żółtaczki typu A lub E. Wiele chorób można wyleczyć całkowicie, jednak okres rekonwalescencji jest żmudny i trudny. Z pewnością w większości przypadków nie uniknie się hospitalizacji oraz kuracji zastrzykami i antybiotykami.


alt

 

Choroba brudnych rąk: zakażenia bakteryjne



Zakażenia bakteryjne, tuż obok wirusowych, są jednymi z najczęstszych przyczyn występowania chorób tzw. brudnych rąk. Zwykle mając kontakt z brudnym i nieumytym jedzeniem czy różnymi przedmiotami, na których znajdują się bakterie, dochodzi do zakażenia. Jedną z najpopularniejszych chorób, przenoszonych przez niechciane bakterie, jest biegunka. Bardzo często dopada ona właśnie w podróży, w drodze na wyjazd do egzotycznego kraju. Do zakażenia dochodzi poprzez spożycie nieumytych owoców, warzyw lub przepłukanych niezdatną do spożycia wodą. Warto zaznaczyć, że znajdując się na drugiej półkuli świata, lepiej przemywać potrawy wodą w butelce, zakupioną w sklepie. Dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko na złapanie biegunki bakteryjnej. Co ciekawe, chorobę tę najczęściej wywołują bakterie Eschericha coli. Można ją złapać już w samolocie, dlatego warto zwrócić uwagę na to, co się je. Z racji tego, że serwowanych posiłków w autobusach czy samolotach, nie sposób kontrolować, lepiej nie spożywać surowych potraw, które trzeba myć przed podaniem, np. różnorodnych sałatek, czy owoców. Biegunki podróżne można wyleczyć stosunkowo szybko, należy zawsze mieć przy sobie środki, które hamują niechciane torsje. Warto także spożywać spore ilości wody, aby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu.

 

  • Salmonelloza



Będąc na wyjeździe turystycznym, lepiej nie spożywać mięsa czy jaj z niewiadomego pochodzenia. Najlepiej unikać zakupów na okolicznych targach lub wsiach, które z pewnością są świetną atrakcją turystyczną. W mięso i jajka należy zaopatrzyć się jedynie w sklepach lub marketach. Będąc w krajach egzotycznych, warto jednak całkowicie zrezygnować ze spożywania tych produktów. Mogą się w nich kryć bakterie salmonelli, czyli tzw. Pałeczki Salmonelli. Człowiek zaraża się bezpośrednio, spożywając określone i zakażone produkty. Objawami choroby są zwykle bóle brzucha, wymioty i biegunka. Pierwsze objawy mogą się pojawić dopiero po 6 lub na 72 godzinach. Warto zaznaczyć, że niewielkie ilości tych bakterii, mogą w zupełności nie wywołać żadnych objawów choroby.


Zakażenie salmonellozą bywa niezwykle inwazyjne dla organizmu. Może powodować ropnie różnych narządów, zapalenie płuc, dróg żółciowych lub nawet posocznicę. Wymagana jest z reguły hospitalizacja. Jeżeli dochodzi do zakażenia bezobjawowego, człowiek może w swoim organizmie posiadać liczne bakterie salmonellozy nawet przez kilka lat!

Aby uniknąć tej nieprzyjemnej choroby, należy poddawać produkty smażeniu, pieczeniu, gotowaniu lub duszeniu, aby w pełni mogły się zniszczyć bakterie. Będąc na wyjazdach lub wakacjach w krajach tropikalnych, warto nie podchodzić także do zwierząt wiejskich oraz bezpańskich, być może są nosicielami salmonelli.

 

W jaki sposób uchronić się przez Salmonellozą?



Z pewnością należy często myć ręce lub używać żelu antybakteryjnego. Warto także dokładnie płukać naczynia oraz wszelkie produkty, przeznaczone do spożycia. Produkty typu: mięso, jajka należy trzymać w niskich temperaturach, a przed spożyciem, poddać temperaturze 100 stopni, czyli np. ugotować lub usmażyć.

 

  • Czerwonka bakteryjna (dyzenteria)



Inną, inwazyjną chorobą dla organizmu jest czerwonka bakteryjna. Powodują ją bakterie Shigella, które znajdują się na zarażonych owocach, przedmiotach lub mogą przenosić je bezpośrednio ludzie. Zwykle do zarażenia dochodzi poprzez spożycie zainfekowanych produktów lub poprzez kontakt z drugim człowiekiem, np. podanie komuś ręki. Czerwonka, czy inaczej dyzenteria rozwija się głównie wtedy, gdy jest ciepło i upalnie, dlatego tak sporo zachorowań można odnotować w krajach tropikalnych, gdyż zwykle tam jest najcieplej. Najpopularniejszą porą roku, w której wiele osób decyduje się na wyjazdy, jest właśnie lato. Należy wtedy zachować szczególną ostrożność.

Pierwsze objawy choroby mogą wystąpić po upływie 2 lub 5 dni. Zwykle towarzyszy im ostry ból brzucha, biegunka, w której może znajdować się krew oraz wymioty. Jednym z najczęstszych skutków tej choroby jest także bardzo wysoka gorączka, dochodząca nawet do 40 stopni. Co ciekawe, bakterie Shigella namnażają się bezpośrednio w jelicie grubym, dlatego chorobie nie towarzyszą wcześniejsze nudności. W obszarze jelita grubego dochodzi natomiast do obrzęków i owrzodzeń.

 

Kiedy należy skontaktować się z lekarzem?



Jeżeli biegunka nie ustępuje, a wręcz się nasila, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu. Choroba ta zwykle wymaga hospitalizacji pacjenta, gdyż bardzo często doprowadza do mocnego odwodnienia. Warto pamiętać, że nieleczone osoby, mogą stać się nosicielami i nieświadomie zarażać innych. Należy także dokładnie myć ręce oraz wszelkie potrawy.

 

  • Dur brzuszny



Jest jedną z groźniejszych chorób brudnych rąk. Wywoływana jest bakterią duru brzusznego, tzw. Salmonelli. Potocznie chorobę tę nazywa się tyfusem. Można na nią zachorować, przebywając w środowiskach mocno zanieczyszczonych, w których brak podstawowej higieny. Bardzo często można się z nią zetknąć także w krajach tropikalnych, gdzie dominują skupiska ludzi. Do zarażenia dochodzi poprzez wypicie skażonej wody lub zjedzenie zainfekowanych pokarmów. Bakterie są również bardzo często przenoszone poprzez dotyk, dlatego tak istotne jest dokładne mycie rąk.

Bakteria duru brzusznego umiejscawia się w jelicie cienkim i może doprowadzić do uszkodzenia wielu narządów wewnątrz ludzkiego organizmu. Niestety, choroba ta nie daje na początku jednoznacznych sygnałów. Najpierw mogą pojawić się lekkie nudności, stany podgorączkowe oraz lekkie zawroty głowy. Bardzo łatwo ją pomylić ze zwykłą grypą czy cięższym przeziębieniem. Następnie pojawia się wysoka gorączka, ostry ból brzucha oraz luźne stolce. Co ważne, jednoznaczną oznaką występowania duru brzusznego jest pojawienie się bladoróżowej wysypki na ciele chorego.

 

Leczenie duru brzusznego



Leczenie tej choroby bardzo często wymaga hospitalizacji. Trwa ono od 2 do nawet 4 tygodni. Choremu podaje się antybiotyki i leki, które usuwają bakterię z organizmu. Należy pamiętać, aby pozbyć się wszystkich bakterii wywołujących tę chorobę, inaczej może ona nawracać. Warto wspomnieć, iż nie należy lekceważyć choroby, jaką jest dur brzuszny. Nieleczona, może doprowadzić do wielu powikłań, np. krwotoku z jelita cienkiego, a nawet śmierci.


alt

 

  • Bakteryjne zapalenie jamy ustnej



Jedną z podstawowych chorób brudnych rąk, tuż obok biegunki podróżnej, jest bakteryjne zapalenie jamy ustnej. Powstaje ono głównie poprzez wysuszenie śluzówki oraz nagromadzenie wewnątrz ust licznych bakterii. Dostają się one do organizmu głównie poprzez spożywanie nieumytych pokarmów lub niemycie rąk. Przebywając w podróży, człowiek przenosi na dłoniach jeszcze więcej brudu i zanieczyszczeń, przez co o wiele prościej złapać niechciane bakterie.

Choroba ta objawia się powstawaniem licznych ran, nadżerek i owrzodzeń wewnątrz jamy ustnej. Jeżeli choroba jest zaawansowana, może doprowadzić do powstawania białych nalotów oraz nieprzyjemnego zapachu z ust. Bardzo często przyczyną osłabienia organizmu, zwiększającą prawdopodobieństwo zachorowania, jest także niedobór witaminy B i C.

Należy zachować szczególną ostrożność, będąc na wyjeździe. Warto pamiętać także, by dbać o higienę dzieci i często myć im dłonie oraz wyparzać przedmioty, które wkładają bezpośrednio do ust, np. smoczki i butelki.

 

Leczenie zapalenia jamy ustnej



Leczenie odbywa się poprzez podawanie różnorodnych witamin, środków przeciwzapalnych oraz stosowanie preparatów do smarowania wewnątrz jamy ustnej. Nie należy lekceważyć objawów występowania aft oraz ran wewnątrz buzi, ponieważ może to doprowadzić do zapalenia dziąseł, a nawet kości, znajdujących się w jamie ustnej.

 

  • Gronkowce



Należy uważać nie tylko na produkty, które pozostają surowe, ale także zostały uprzednio ugotowane. Przygotowane jedzenie warto od razy wstawić do lodówki, zwłaszcza w porze letniej lub gdy jest się na wakacjach w ciepłych okolicach. Gronkowce potrafią rozwijać się bardzo szybko i pojawić w produktach już po dwóch godzinach od przyrządzenia.

Standardowymi objawami tej choroby są gwałtowne wymioty oraz silna biegunka. Aby ustrzec się tej choroby, należy przestrzegać higieny, dokładnie myć produkty oraz ręce, a ugotowane i przygotowane potrawy przechowywać w zimnym miejscu. Warto także nie dzielić się jedną i tą samą porcją posiłku z osobami, które cierpią na nieżyty nosa, gardła lub zatok.

Leczenie odbywa się poprzez zastosowanie leków przeciwbiegunkowych i przeciwwymiotnych, nierzadko trzeba zastosować antybiotykoterapię, a nawet niekiedy hospitalizację. Gronkowce są zaraźliwe, dlatego należy unikać kontaktów z osobą zakażoną, nie spożywać potraw tymi samymi sztućcami oraz nie używać tych samych naczyń.

 

  • Zatrucie jadem kiełbasianym



Przebywając na wakacjach i różnorodnych wyjazdach, zwłaszcza w porze letniej, należy uważać na jedzenie, które pakowane jest do konserw czy puszek. Istnieje spore ryzyko zarażenia jadem kiełbasianym. Jest to choroba, która powstaje w wyniku namnażania się bakterii beztlenowych, których naturalnym środowiskiem jest ziemia. Zbyt długie trzymanie jedzenia konserwowego poza chłodnym i suchym miejscem, może skutkować gromadzeniem się tych właśnie bakterii. W podróży zawsze warto zaopatrzyć się zatem w przenośną lodówkę.

 

Jak wygląda zainfekowany pokarm jadem kiełbasianym?



Warto wspomnieć, iż na pierwszy rzut oka może nie widać różnicy pomiędzy „dobrym” jedzeniem a zainfekowanym. Pożywienie, w którym znajdują się bakterie jadu kiełbasianego może, ale wcale nie musi, mieć tzw. śliski nalot na swojej strukturze oraz zapach zjełczałego tłuszczu. Dla pewności warto wygotować zawartość wszelkich konserw, przynajmniej przez 10 minut.

 

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym 



Pierwsze objawy mogą pojawić się po upływie niecałej doby, od 18 do 96 godzin. Chory zwykle skarży się na podwójne widzenie, następnie zaczynają opadać mu powieki, występują trudności w przełykaniu, a nawet ślinotok. Bardzo często pojawiają się także wymioty oraz biegunka. Zarażeni jadem kiełbasianym zwykle nie mają gorączki. Jednak choroba może zakończyć się nawet śmiercią.

Jeżeli dojdzie do zarażenia, należy niezwłocznie udać się do szpitala. Warto pamiętać, aby odpowiednio przygotowywać jedzenie, zwłaszcza na wyjazdach rekreacyjnych. Odpowiednio wygotowywać jedzenie konserwowe, a także wszelkie pasty i szynki. Ponadto, przechowywać jedzenie w czystych warunkach oraz w niskich temperaturach.

 

Choroba brudnych rąk: zarażenia pasożytnicze



Choroby pasożytnicze wywoływane są głównie poprzez spożywanie pokarmów brudnymi rękoma lub uprzednio nieumytymi. Bardzo często pasożyty gromadzą się w surowym mięsie, dlatego, będąc zwłaszcza w krajach tropikalnych, należy dokładnie przyrządzać wszelkie potrawy mięsne lub jeść takie, które przygotowywane są na oczach zebranych. Do najpopularniejszych chorób pasożytniczych można zaliczyć: tasiemce, glisty lub owsiki. Warto wspomnieć, że najbardziej groźnymi chorobami pasożytniczymi są: włosień kręty i tasiemiec bąblowcowy.

Niestety, choroby pasożytnicze mają to do siebie, iż atakują różnorodne części organizmu człowieka. Bez problemu mogą ulokować się np. w krwi, płucach, mięśniach, wątrobie, a nawet w obu jelitach. Pasożyty lokują się w określonej partii ciała, a następnie żyją, dzięki swojemu żywicielowi, w tym przypadku dzięki człowiekowi. Pasożyty wysysają wszelkie witaminy i substancje odżywcze, jednocześnie wydzielając szkodliwe toksyny. Można się ich pozbyć poprzez zażywanie odpowiednich preparatów, które musi przepisać każdorazowo lekarz. W przypadku ciężkich zakażeń pasożytniczych niezbędna jest hospitalizacja.

 

Najpopularniejsze choroby pasożytnicze



Przebywając na wyjazdach w krajach egzotycznych, bardzo szybko można złapać glistę ludzką. Do zarażenia dochodzi poprzez wypicie brudnej wody lub spożywanie pokarmów nieumytymi rękoma. Warto pamiętać o częstym i dokładnym myciu rąk. Pasożyt glisty lokuje się w jelicie cienkim i namnaża. Objawy tej choroby mogą przypominać alergię lub lekkie przeziębienie. Należy pamiętać, że pasożyty glisty mogą wędrować, gdy dojdą do tchawicy, może dojść nawet do uduszenia, dlatego tak ważne jest leczenie tej z pozoru błahej choroby.

Inną, niezwykle groźną chorobą pasożytniczą jest włosień kręty. Lokuje się on głównie w przewodzie pokarmowym lub w mięśniach poprzecznie prążkowanych. Można się nim zarazić, spożywając mięso wieprzowe oraz dziczyznę. Należy niezwykle uważać i nigdy nie jeść produktów mięsnych nieprzebadanych lub niewiadomego pochodzenia. Pierwsze objawy włośnicy mogą wystąpić po około 4 tygodniach i powodować obrzęki twarzy, wysoką gorączkę, a nawet zapalenie spojówek.

 

Choroba brudnych rąk: zakażenia wirusowe



Chorobami wirusowymi zwykle można najszybciej zarazić się poprzez nieprzestrzeganie higieny osobistej. Niemycie rąk po skorzystaniu z toalety, niepłukanie potraw przed przyrządzeniem, powodują mnożenie różnorodnych groźnych wirusów.

 

  • Wirusowe zapalenie wątroby typu A - WZW A



WZW typu A uważane jest za jedną z najpopularniejszych chorób brudnych rąk, występującą w podróżach. Szacuje się, że ryzyko złapania tego niechcianego wirusa jest nawet około 100 razy większe, niż zarażenie się durem brzusznym. Chorobę tę można złapać, spożywając zakażoną wodę, niezdatną do picia lub poprzez niemycie rąk. Wirus ten namnaża się w krwi i stolcu, dlatego tak ważna jest higiena osobista po wyjściu z toalety.

 

Objawy WZW typu A



Pierwsze objawy choroby bywają z reguły niezauważalne i zwykle przypominają przeziębienie. Następnie u chorego zaczynają występować najbardziej charakterystyczne objawy, czyli zażółcenie skóry i białek oczu.

 

Leczenie żółtaczki typu A



Leczenie tej choroby może być długotrwałe i ciężkie. Chory zwykle wymaga hospitalizacji, gdzie przebywa pod obserwacją nawet do miesiąca. Ponadto, zarażony powinien stosować odpowiednią dietę i stosować się do zaleceń lekarzy. Z choroby tej można całkowicie się wyleczyć, jednak mogą następować jej nawroty do pół roku. Powikłaniami choroby są głównie: niewydolność nerek oraz wątroby.

Co ciekawe, przejście choroby, daje gwarant odporności na WZW typu A, natomiast można poddać się szczepieniu na ten typ żółtaczki, jednak należy wykonać to na własny koszt. Szczepienie to zalecane jest głównie tym osobom, które wybierają się na wakacje do krajów tropikalnych i często w jakimś stopniu zanieczyszczonych, np. do Indii.

 

  • Wirusowe zapalenie wątroby typu E



Ten rodzaj żółtaczki uważany jest za chorobę głównie podróżniczą. Choroba ta zwykle występuje w Azji Południowo-Wschodniej, Afryce i na Subkontynencie Indyjskim. Chorują osoby w wieku od 15 do 40 lat. Do zarażenia dochodzi poprzez spożywanie brudnych pokarmów oraz picie zanieczyszczonej wody. W łagodnych przypadkach choroba ta może przebiegać bezobjawowo. WZW typu E jest niezwykle podobne do typu A. Różnicą może być bardzo szybkie postępowanie niewydolności wątroby. Choroba wylęga się od 15 do 65 dni, leczenie jest zwykle objawowe. Należy pamiętać o dokładnym myciu produktów oraz o przestrzeganiu higieny osobistej.

 

  • Opryszczkowe zapalenie jamy ustnej


Chorobę tę powoduje wirus opryszczki HSV 1. Do zarażenia dochodzi poprzez kontakt z drugim człowiekiem i najczęściej już przed 5 rokiem życia. Zwykle to rodzice, będąc utajnionymi nosicielami, przekazują wirusa dziecku. Człowiek otrzymuje wirusa opryszczki i „nosi” go w sobie. Sam wirus nie daje o sobie znać do momentu, gdy dochodzi do osłabienia organizmu i może objawić w pod postacią zmiany nadżerkowej na wardze, czyli tzw. opryszczki wargowej.

Opryszczkowe zapalenie jamy ustnej najczęściej dotyka obszary zaludnione, a przede wszystkim zanieczyszczone, dlatego będąc na wakacjach w południowo-wschodniej części półkuli świata, należy zachować szczególną ostrożność. Zaleca się głównie unikania przypadkowych kontaktów z tamtejszą ludnością oraz niekorzystania ze wspólnych naczyń. Najszybciej do zarażeń dochodzi drogą kropelkową, np. poprzez ślinę.

 

 

Objawy opryszczkowego zapalenia jamy ustnej



Pierwsze objawy przypominają grypę: złe samopoczucie, ból kości oraz wysoka temperatura. Charakterystycznym objawem jest natomiast obrzmienie i owrzodzenie całej jamy ustnej. Ponadto czerwone wykwity mogą pojawić się także na wargach oraz wokół nosa. Po około tygodniu zmiany te zanikają i zaczynają blednąć.

Leczenie tej choroby polega na podawaniu leków przeciwwirusowych oraz stosowaniu preparatów łagodzących wykwity wewnątrz jamy ustnej. Niekiedy, jeśli choroba opryszczkowa jest silna, stosuje się hospitalizację i podawanie dożylnie leków. Bez problemu można wykonać badania na obecność wirusa HSV 1 i przekonać się, czy jest się nosicielem. Wystarczy udać się do lokalnego laboratorium poboru krwi.

 

  • Choroba bostońska, tzw. bostonka



Inną chorobą brudnych rąk jest choroba bostońska. Powodują ją wirusy Coxsackie z grupy enterowirusów, które odpowiedzialne są za występowanie także anginy czy niektórych odmian zapalenia gardła. Najczęściej chorują dzieci, jednak nie omija ona także dorosłych. Do zarażenia może dojść poprzez kontakt innymi osobami, głównie ślinę lub będąc w kontakcie z kałem. Należy zawsze dziecku myć ręce po skorzystaniu z toalety bądź uczulić go, aby o tym pamiętało. Warto zwrócić uwagę, czy dziecko nie bierze do buzi jakichś przedmiotów oraz, czy nie spożywa brudnymi rękoma. W przypadku bostonki bardzo ważna jest odpowiednia higiena.

 

Objawy bostonki



Pierwsze objawy tej choroby, mogą wystąpić po około 3 do 6 dni od zarażenia się. Zwykle przypominają grypę lub anginę. Pojawia się złe samopoczucie, ból stawów, gardła, wysoka gorączka i brak apetytu. Charakterystycznym objawem tej choroby jest wysypka. Pęcherzyki pojawiają się na klatce piersiowej i bardzo często w ustach. Jednak są to krosty nieswędzące.

 

Leczenie bostonki



Bostonka nie jest chorobą, która wymaga intensywnego leczenia lub regeneracji. Zwykle schorzenie dotyczy dzieci, które o wiele łagodniej przechodzącą okres zachorowań. Z bostonką walczy się podobnie jak z każdą anginą lub grypą. Zmiany skórne należy smarować specjalnymi preparatami, przyspieszającymi gojenie się ran. Po około 7 dniach, objawy bostonki mijają.

Choroba bostońska jest także charakterystycznym schorzeniem, które można złapać, będąc na wyjeździe w krajach, w których dominuje ciepły klimat. Wirusy mają tendencję do szybkiego mnożenia się, dlatego, jeśli wejdzie się w skupisko, w którym obecna jest bostonka, istnieje ryzyko zakażenia. Należy zwrócić szczególną uwagę na higienę osobistą i porządne mycie rąk.

 

  • Choroba brudnych rąk: objawy



Choroby brudnych rąk zwykle powstają w wyniku zakażeń bakteryjnych i wirusowych. Nierzadko można zachorować poprzez zarażenie się pasożytami. Objawy są niezwykle charakterystyczne, zazwyczaj pojawiają się wymioty oraz biegunka i nieżyt żołądka. W przypadku zakażeń bakteryjnych biegunka może być nasilona i uniemożliwiać normalne funkcjonowanie. Ponadto bardzo często nasilają się bóle stawów, a także występuje wysoka gorączka. W przypadku zarażeń wirusowych i bakteryjnych temperatura ciała może dochodzić nawet do 40 stopni. N ie należy lekceważyć objawów chorób tzw. brudnych rąk, ponieważ nieleczone mogą doprowadzić do ciężkich nieżytów żołądka, jelit, układu oddechowego, a nawet doprowadzić do śmierci chorego. Przebywając za granicą na wakacjach, należy przede wszystkim pilnować higieny i zwracać szczególną uwagę na spożywane posiłki. Jeżeli w podróży jest także dziecko, warto kontrolować jego stan zdrowia i sprawdzać, czy dobrze się czuje.

Każda choroba, zarówno wirusowa, jak i bakteryjna, a także pasożytnicza, ma charakterystyczny dla siebie objaw. Nie należy lekceważyć żadnych symptomów dodatkowych, a wszelkie nasilające się i nieustępujące po 2-3 dniach objawy, trzeba zgłosić lekarzowi pierwszego kontaktu.

 

  • Zasady zapobiegania chorobom brudnych rąk



Aby uchronić się przed złapaniem niechcianej choroby bakteryjnej, wirusowej czy pasożytniczej, należy przede wszystkim dokładnie myć ręce. Warto dodać, że bardzo łatwo można zachorować, przebywając w domu i mając kontakt z ludźmi ze swojego otoczenia, natomiast, szczególnie narażone są osoby, które wyjeżdżają na wakacje do krajów tropikalnych. Kraje te mają to do siebie, że jest tam niezwykle ciepło, bardzo często wręcz parno, co sprzyja rozwojowi wielu drobnoustrojów. Nierzadko są to także takie obszary przeludnione, w których spotkać można wiele zanieczyszczonych miejsc.

Wycieczka w tropiki bardzo często równa się z dokonaniem szeregu szczepień. Niestety za szczepienie zwykle trzeba zapłacić samodzielnie, jednak skutecznie chroni ono przed szeregiem chorób brudnych rąk. Dodatkowo, chcąc się uchronić przed zachorowaniem, należy zwrócić uwagę na to, co się spożywa i w jakim miejscu. W podróży lepiej wstrzymywać się od zakupu mięs oraz produktów, które ulegają szybkiemu przeterminowaniu. Nie należy także pić wody niezdatnej do spożycia: z rzek, jezior, czy źródeł. Czasami dobrze jest zaopatrzyć się w wodę butelkowaną i nią przemywać wszelkie pokarmy, wymagające przepłukania.

Z pewnością także nie należy kupować jedzenia na okolicznych targach czy w budach turystycznych, gdyż nigdy nie wiadomo, do kiedy były zdatne do spożycia. Najlepiej kupować jedzenie z pobliskich marketów oraz sklepów, które zostawiają etykiety na pokarmach. Przed wyjazdem, niezwykle ważnym posunięciem jest zaznajomienie się z kulturą danego kraju, dzięki temu można w znacznym stopniu uniknąć niechcianych zachorowań na choroby tzw. brudnych rąk. Warto także pamiętać o zatroszczeniu się o rzeczy podróżnicze, które przydatne są do higieny, czyli chusteczki nawilżane, papier toaletowy oraz dobrej jakości żel antybakteryjny o  co najmniej minimalnej zawartości alkoholu 60% . Tego typu żel zawsze dobrze jest mieć przy sobie. W każdej sytuacji można po niego sięgnąć i zdezynfekować dłonie.

 

 


 

Choroba brudnych rąk

Udostępnij na: